A lézerfény hatásai


A lézerfény hatásaiA lágy-lézer kezelésnek három alapvető gyógyító hatása van az emberi szervezetre:
 • Fájdalomcsillapító
 • Gyulladáscsökkentő
 • Biostimulációs hatás – Serkenti (stimulálja) a test öngyógyító képességét

Szervezetünkben a lézerfény aktivál bizonyos enzim folyamatokat, melyek beindítják az ATP termelődést. Az ATP (adenozin-trifoszfát) az egyetlen és legfontosabb formája az energiának, mely működtet minden kémiai reakciót, a szervezet minden sejtjében. A megnövelt energia termelés következménye a sejtek hatékonyabb (anyagcsere) működése és a gyorsabb regenerálódás, ezáltal a betegségek gyógyulási ideje lerövidül.

A lágy-lézer kezelés nem csak a betegségek tüneteit enyhíti, hanem összeteI biológiai- kémiai folyamatok eredményeként sok esetben az okokat is megszünteti.

A fénykezelés története


A fénykezelés történeteAz első működő lézert 1960-ban Theodore MAIMAN készítette. 1965-ben jelentek meg a nagy teljesítményű lézerek, amik már képesek voltak átvágni a bőrt (sebészeti lézerek).

1966-ban Mester Endre professzor a kis teljesítményű (lágy-lézerek) esetleges káros mellékhatásait kutatta és közben az ellenkezőjére jött rá, hogy a “lágy-lézer” az élő szervezetre biostimulációs (serkentő) hatást fejt ki. 

Ez annyit jelent, hogy a sejtek, szövetek “lágy-lézerfénnyel” világítva gyorsabban képesek regenerálódni (pl. a sebgyógyulás felgyorsul). A lézerfény hatására új sejtek, szövetek, sőt új hajszálerek is képződnek. 

Az 1970–es évek végén egy magyar fizikusokból és orvosokból álló kutató csoport  rájött arra, hogy a jótékony biostimulációs hatásoknál a lézerfény polarizációjának fontos szerepe van.

Mivel akkoriban a lézerek nagyon drágák és kis hatásfokúak, sőt az emberi szemre veszélyesek is voltak, ezért ez a kutató csoport létrehozott egy jóval olcsóbb és a szemre nem veszélyes “közönséges” lámpát, aminek a fényét polarizálták. Ez volt a mai polarizált fényű lámpák (pl. BIOPTRON lámpa) elődje. 

A következő 30 év fényterápiás sikertörténete bebizonyította, hogy a polarizált fény mennyire jó hatással van az emberi szervezetre.

A közelmúltban kifejlesztett félvezető lézerek azonban már nagyobb teljesítményűek, nagyobb hatásfokúak és olcsóbbak is, mint a polarizált fényű lámpák, de a szemünkre még mindig veszélyesek. 

Rózsa Károly

Rózsa Károly

Ezért több éves kutató munka és fejlesztés után 2012-ben Rózsa Károly (az MTA Doktora) egy olyan speciális “lágy-lézert” hozott létre, mely az emberi szemre már veszélytelen és így lehetővé tette, hogy a polarizált fényű lámpák helyett egy hatékonyabb, ÚJ LÉZERES FÉNYTERÁPIÁS eszköz kerülhessen az Ön kezébe. (Safe Laser 500, Safe Laser 150)

Miért hatékonyabb a “lágy-lézeres” fényterápia, mint a hagyományos polarizált fényű lámpák?

A lézer fényének élettanilag sokkal több jótékony hatása van, mert a fénye nem csak polarizált(egy síkban rezgő), mint a polarizált fényű lámpáké, hanem ezen felül koherens (szabályos hullámtulajdonságú) és monokromatikus (egyszínű) is.

A koherens lézerfénynél az azonos fázisban rezgő fényhullámok és a kezelendő felületen kialakuló intenzitásmodulációk a szervezetünkben sejt szinten fontos élettani folyamatokat tudnak beindítani. A koherencia kizárólag a lézer fényforrásokra jellemző.

A monokromatikus lézerfény élettanilag a legfontosabb hullámhosszon pl. 660 nano méteren (nm) adja le a teljesítménye 100%-át, a polarizált fényű lámpák teljesítménye viszont szétoszlik a teljes 480-3400nm-es spektrumon. Ez azt jelenti, hogy a polarizált fényű lámpáknál az élettanilag fontos hullámhosszra (pl. 660nm) csak nagyon kicsi  teljesítmény jut, ezért nem olyan hatékony, mint a lágy-lézeres fényterápia.

Sebgyógyulás

Kísérletek igazolták például, hogy a lézerfénnyel kezelt sebek 20%-kal gyorsabb

an gyógyultak, mint a sima polarizált lámpával bevilágított felületek. * Sőt olyan (pl. fekélyes) sebek, amik a hagyományos polarizált fényterápia hatására sem gyógyultak, a lézeres kezelések után behegedtek *

Hogyan gyógyít a lézerfény?


Hogyan gyógyít a lézerfény 1.A kutatások már 1947-ben megmutatták, hogy a szervezetünkben lévő sejtek mitokondriumai fényérzékenyek.

A különböző hullámhosszúságú (színű) fényre a különféle sejtek mitokondriumai eltérő mértékben reagálnak. A teljes fényspektrumból a legerőteljesebb gyógyító hatása a vörös (pl. 660 nm) és az infravörös (pl. 808 nm) fénynek van.

A lágylézerek minden élő szervezetre biostimulációs (serkentő) hatást fejtenek ki. Ez annyit jelent, hogy a sejtek, szövetek lágylézer fénnyel világítva gyorsabban képesek regenerálódni (pl. a sebgyógyulás felgyorsul). Lézerfény hatására a sejtek anyagcseréje fokozódik, sőt új sejtek, szövetek és új hajszálerek is képződnek.

Hogyan gyógyít a lézerfény 2.

A lágylézer fény stimulál bizonyos immun folyamatokat is.

Összefoglalva: a lézerfény serkenti a test öngyógyító képességét.

Emellett számos jótékony hatása van a szervezetre pl. fájdalomcsillapító, gyulladás- és duzzanatcsökkentő, csökkenti az izomfeszülést. vér- és nyirokkeringés javító, serkenti a sérült idegek regenerációját.

Safe Laser technológia


Safe Laser technológia 1.Safe Laser készülékeknek egy új, különleges lézer fényforrása van, mely a többi lézerekhez hasonlóan poláros, koherens, monokromatikus fényt sugároz, de a hagyományos lézerekkel ellentétben a fénye nem párhuzamos és optikailag sem lehet pontszerűvé fókuszálni.

Ezt az új technológiát hívjuk “Safe Laser”-nek azaz “biztonságos lézer”-nek.

Ez a lámpa szemre veszélytelen, mivel a fény egy viszonylag nagy  szórófelületről lép ki, nagy széttartása van, így a szemlencse nem tudja kis fényfoltra fókuszálni, ezért az ideghártyán és a látóidegeken nem okoz sérülést.

Safe Laser technológia 2.

A szem károsodását az okozza, hogy a szemlencsére jutó fényt a szemlencse kisebb felületre fókuszálja és az így létrejövő nagy teljesítménysűrűség károsíthatja a szemet.

Safe Laser technológia 3.

A károsodás mértéke a szemlencsére jutó fény mennyiségétől (teljesítményétől) és a fókuszált fényfolt méretétől (felületétől) függ. 

Teljesítménysűrűség = Teljesítmény / Felület

A hagyományos lézerek (közel párhuzamos) fénye még nagy távolságból is a szemlencsére juthat és a szem pontszerűvé fókuszálja. Az így létre jövő nagy teljesítménysűrűség károsítja a szemet.

A „Safe Laser” optikája egy szóró lencsével szétszórja a lézerfényt.

Ezt követi egy másodlagos (harmadlagos) nagy szórófelület, amely biztosítja, hogy a szemlencse a fényt ne tudja pontszerűvé fókuszálni. Így a fókusz síkjában a fény nagy felületen oszlik el, tehát nem keletkezik károsan nagy teljesítménysűrűség.

A Safe Laser készülékek I-es és II-es lézer biztonsági kategóriába tartoznak Nem kötelező hozzá biztonsági lézer szemüveg. Ezzel együtt be kell tartani az I-es és II-es osztályú lézerekre vonatkozó biztonsági előírásokat! 

Biztonsági előírások

SL500 Infra = “1-es osztályú” lézer berendezés,
SL150 =“2-es osztályú” lézer berendezés,

az MSZ EN60825-1 “Lézergyártmányok sugárbiztonsági előírásai” szerint. 

Az osztályozásnál a szabvány szórt sugárzásra előírt követelményeit alkalmazták.
A mérést és az osztályozást végezte: Wigner Fizikai Kutató Központ Optikai Laboratórium (volt KFKI-SZFKI)

 • Ne nézzen bele a lézersugárba, illetve ne irányítsa azt mások szemébe!
 • Ne irányítsa a lézersugárt tükröződő felületre!
 • A lézerberendezés (SL150) által kibocsátott 660nm-es sugárzás nem veszélyes a szemre, mert a szem automatikus pislogási reflexe (aminek 0,25s a reakcióideje) védelmet biztosít. Nincs szükség védőeszközre (pl. védőszemüveg), ha nincs optikai eszköz (pl. gyűjtőlencse) közbeiktatva.
 • A lézerberendezés (SL500 Infra) teljesítmény sűrűsége, a szabvány által meghatározott betekintési távolságból megfelel az 1-es lézerosztály feltételeink és biztonságos a szemre.
 • A készüléket gyermekek elől elzárva kell tartani!
 • A készüléket csak a célterületre irányítva szabad bekapcsolni!
 • Ne használja a készüléket, ha sérült vagy hibásan működik!
 • TILOS az optikát szétszerelni, illetve az optika sérülése esetén TILOS bekapcsolni!
 • A veszély elkerülése érdekében kizárólag a gyártó szervizelheti.
 • A készüléket a felhasználó saját felelősségére használhatja. A nem megfelelő használat során keletkezett esetleges károkért sem a gyártó, sem a forgalmazó nem felelős.